Moderne, innovativ og markant, men allikevel lavmelt, naturtro og tradisjonsbærende. Den velkomponerte, funksjonelle og nyoppførte hytta på Geilo var akkurat det de to Bergensfamiliene drømte om. De visste det bare ikke selv,- før de kom hit!
Ny, trendy og tradisjonsbærende
Stadig flere ønsker å realisere drømmen om en fritidsbolig på fjellet og stadig flere gjør det i hyttebygg som er mer moderne og innovative enn det vi i første omgang tenker på når vi snakker om en fjellhytte. Trenden er klar;- det tradisjonelle hyttelivet har endret seg. Vi har fått andre krav til bruken av fjellhytta og hyttene er blitt mer og mer moderne både i stil, form og funksjon.
Det samme gjelder hytteinteriøret. Den lette, nordiske stilen som har vokst frem i flere og flere hjem har for alvor fått innpass også i fjellheimen. Hva så med hyttekosen? Den vil vi jo ikke gå glipp av! Heldigvis finnes det gode løsninger som ivaretar både den nye hyttetrenden og den gode hyttefølelsen, lunheten og den avslappede stemningen.
Moderne og stilren arkitektur på Geilo
Hytta på Geilo, som Hyttemagasinet nå har hatt gleden av å besøke, er et godt eksempel på denne nye sterkt fremvoksende hytte-trenden. Hytta, som bærer navnet Tyri fra Sjemmedalhytta as, har en moderne og stilren arkitektur og et innovativt og nyskapende preg.
Den velkomponert og funksjonell hyttekroppen har imidlertid også en nostalgisk forankring. Grunntanken bak alle Sjemmedalhyttene har nemlig sitt utspring i en moderne fortolkning av Hallingdals gamle stølsbygg. Så selv om vi ikke ser det ved første øyekast så fornemmer vi det,- den moderne hyttekroppen er også en tradisjonsbærer og det tiltaler oss.
Ja-takk-begge-deler
Denne ja-takk-begge-deler tanken tiltalte i hvert fall dagens eiere! De har i flere år feriert mye i fjellet, dels i leid hytte og dels på ulike hoteller, og hadde i grunnen ikke hatt verken behov for, eller ønske om, egen hytte. -Snarere tvert imot, vi hadde stor glede av det ”uforpliktende” fjell-livet uten vedlikeholdsansvar og bekymringer, forteller de. Da de for noen år siden allikevel bestemte seg for å investere i egen hytte var de helt klare på at de skulle ha en lettstelt leilighet.
-Vi ønsket rett og slett ikke å gjøre en investering som også medførte en tung forpliktelse med vedlikeholdsarbeid og ”må-gjøre-oppgaver”, forklarer de. At det allikevel ble en hytte og ikke leilighet skyldes rett og slett kjærlighet ved første blikk. –Vi fikk se hytta ved en tilfeldighet og da var vi, eller rettere sagt, hytta solgt!
Hva var det som tiltalte dem og fikk dem til å skifte mening? Jo, det var nettopp det faktum at de så at den moderne og lettstelte stilen de ønsket seg ikke trengte å gå på bekostning av den lune hyttekosen. –Vi tiltales jo også av at i en hytte så får man mer plass rundt seg, både inne og ute og når hytta er ny så satser vi på at det er lenge til vi må i gang med vedlikehold, sier de.
En felles investering
At hytteinvesteringen er noe de har gjort i fellesskap er forankret i flere årsaker. -Et felleseie fordeler både gledene og pliktene. Fellesinnvesteringen innehar også et bærekraftig perspektiv ved at flere eiere betyr at hytta er i hyppigere bruk.
- Det er fint å tenke på at hytta ikke står tom i helg etter helg når vi har lyst til å gjøre andre ting, sier den ene av eierne. Det er heller ikke å forakte at en felles investering gir økte økonomiske muskler. - Hytta er stor nok til at vi kan samle storfamilien, men er allikevel lun og intim nok til at det er hyggelig å være her alene eller i tosomhet, påpeker den ene eierinnen.
Spiller på lag med naturen
Hytta, som ligger på et lite fjellplatå på Geilos vestside, har et bruksareal på 123 kvm. Den rommer stue med kjøkken og spiseplass i åpen løsning, tre soverom, to bad, badstue, gang og bod. Takket være den relativt spisse takvinkelen så rommer hyttekroppen også en loftsetasje med to gode soverom og en romslig loftstue. I stuen er takhøyden utnyttet til fulle og i kombinasjon med store vindusflater, som flere steder går fra gulv til tak, så gir det et lyst og luftig innemiljø med god nærhet til naturen utenfor.
Nærhet til naturen har også vært viktig for utformingen av fasaden. Hyttekroppen har et lavmelt og naturtro formspråk med torv på taket og gråbrunbeisede kledningsbord. Her er det ingen tvil om at ønske om å spille på lag med naturen har stått sterkt.
Fjellets skiftende og til tider svært tøffe klima- og værforhold er også hensyntatt i fasadens utforming. Inngangspartiet ligger naturlig skjermet i et inntrukket parti på hyttas langside. Når nordavinden herjer som verst kan det nok på vinterstid føyke seg til, men ellers i året byr innhukket både på le og naturlig skjerming.
Interiør skal ikke være en tilfeldighet
Hytteinteriøret understøtter hyttekroppens egenart. All innvendig panel er beiset i en gyllen gråbrun nyanse. Det gir lunhet og varme og harmonerer godt med den omkringliggende naturen. Vegger, tak og listverk er beiset i samme farge. Dette er gjort for å skape et mest mulig sømløst uttrykk. I kombinasjon med de store vindusflatene gjør det at naturen utenfor trekkes inn og blir en naturlig del av helheten. Parketten som er lagt i oppholdsrom og soverom er en hvitpigmentert 1-stavs eikeparkett. Flisene i gang og på bad er ”gråsteins-grå” og harmonerer godt med både peismuren og den mørke gråsorte fargen som er brukt på dører og vinduer.
Møbler og øvrig interiør er valgt med omhu. -Når man kjøper en nøkkelferdig hytte der alt stemmer kan man simpelt hen ikke rote det til med tilfeldige innkjøp, mener de. For å få bistand til å sy sammen en helhetlig interiørløsning valgte de å kontakte det velrennomerte innredningsfirmaet Aparta Interiør som har spesialisert seg på en avslappet bruk av moderne design, rene linjer og naturlige materialer.
De moderne møblene som er valgt understøtter hyttas arkitektur på en fin måte. I likhet med hytta representerer også de en form for tradisjonsbæring. Flere av de ikoniske stolmodellene ble designet allerede i 1950 årene og noen har sågar vært i sammenhengende produksjon siden den gang. Valget av tekstiler har også sin forankring i den omkringliggende naturen. For å skape økt varme og lunhet har basisfargene i grått og brunt fått følge av varme valører i okergult og terracotta. Resultatet er blitt et stilrent og minimalistisk hytteinteriør som også er lunt, innbydende og kanskje også til etterfølgelse.
Fakta
Beliggenhet: Kikut, Geilo
Arkitekt: Vårdal Arkitekter as i sammarbeid med Morten Sjemmedal
Hytteleverandør: Sjemmedalhytta as
Modell: Tyri 147 tilpasset lokal reguleringsplan
Areal: ca 140 kvm
Byggematerialer: Reisverk på støpt såle
Utvendig kledning: Dobbelfalset kledning i gran, montert som låvepanel i kombinasjon med Cemberitplater
Tak utvendig: Torv
En hytte for den aktive
En ski- og fjellglad familie fra Bergen som består av to voksne og to barn, samt mormor og tante. Fellesinvesteringen er forankret i både sosiale-, praktiske og økonomiske årsaker. Den gir begge parter et fleksibelt og mindre forpliktende hytteliv, en økt glede og et større handlingsrom. Felleseierskapet er også ment som et samlingssted for storfamilien. Det har også vært viktig for dem at en slik felles hyttebruk innehar et bærekraftig aspekt.
Farger & materialer
Utvendig
Utvendig kledning: Dobbelfalset kledning i gran, montert som låvepanel, maskinbeiset før oppsetting i fargen 9061 Jernvitrol. Fasadeplater Cembrit True Fasadeplater i fargen, Etna (Ral 7015). Vinduer og dører: Gilje, malt fra fabrikk i fargen Ral 7015 / NCS s8000-N
Innvendig
Veggpanel: glattpanel av furu i 3 ulike bredder, tilfeldig lagt, maskinbeiset før oppsetting med fargen «Beitogrå»
Himling: glattpanel i 5″ bredde, beiset i fargen «Beitogrå»
Gulv: Boen 1-stavs plank i eik m/ liten fas på 2 sider
Kjøkkeninnredning: av merket Artego. Fronter i fargen Onyxgrå og benkeplater i lamiat Mørk betong. Kjøkken og baderoms innredninger er levert av Kitchen Art AS på Ål.
Innerdører fra Scanflex fabrikkmalt i fargen Ral 7015 / NCS s8000-N
Trapp fra Drömtrappor AS i Søgne, fabrikkmalt i fargen Ral 7015 / NCS s8000-N. Eiketrinnene er behandlet på stedet med samme farge som parketten.
All kledning og panel er beiset på tre sider før oppsetting. Dette er gjort for å unngå å måtte beise tak og vegger når hytta står ferdig. Ved en slik forbeising unngår man også krympestriper. Behandlingen er gjort hos Vyrk.
Om Sjemmedalhytta
Sjemmedalhytta består av en serie hytter som alle er inspirert av en cross-over tankegang mellom moderne arkitektur og nostalgisk tilhørighet. Da hyttekonseptet skulle designes valgte Morten Sjemmedal og det innleide arkitektkontoret Vårdal Arkitekter å bruke Hallingdals gamle fjellgårder og stølsbygg som inspirasjon til en kolleksjon av fremtidsrettede og moderne hytter med velfungerende løsninger og solide konstruksjoner. Hytteprodusenten har hovedkontor på Ål i Hallingdal.