Gå direkte til innhold
Sjemmedalhytta

Arkitekttegnet hytte med kjærlighet for design og håndverk

Arkitekturen fanger umiddelbart oppmerksomheten din, hvor lange og slanke bygningskropper speiler de tradisjonelle stølsbygningene i Hallingdal. Et innbydende inngangsparti, som en inntrukken nisje, og store vindusflater, er kjennetegnene ved Sjemmedalhytta - en arkitekttegnet hytte skapt med kjærlighet for designet og håndverket, og naturen den plasseres i.

Sjemmedalhytta er inspirert av gamle støler i fjellet.
Gamle stølsbygninger i fjellet ble Mortens inspirasjon til Sjemmedalhyttas moderne hyttemodeller.

– Da jeg ønsket å utvikle en moderne, arkitekttegnet hytte, tok jeg kameraet med meg og dro til fjells. Jeg fotograferte de gamle stølene og bygningene som har preget fjellområdet i 150 år. Målet var å finne den norske hyttens urkjerne, og transformere den til en modell som oppfyller dagens krav. I samarbeid med Håvard B. Olsen, arkitekt og partner i Vårdal Arkitekter, formet vi arkitekturen til Sjemmedalhytta basert på disse bildene, sier gründeren av Sjemmedalhytta, Morten Sjemmedal. 

Arkitekttegnet hytte i fjellet – Sjemmedalhytta.
Denne modellen viser et eksempel på en hytte hvor historien fra gamle stølsbygninger og moderne arkitektur møtes.

Bruken av fritidsboliger skiller seg fra vanlige boliger. På hytta er det ofte mange mennesker over en kort periode, og det stiller spesielle krav til arkitekturen. 

– Hytta må ha gode lagringsplasser for mat, klær, skiutstyr og vått fritidstøy. Soverommene er vanligvis mindre, mens oppholdsrommene er større. Da vi tegnet Sjemmedalhytta, var det viktig for oss å skape to soner, slik at man kan dele seg mellom et hovedoppholdsrom og en ekstra stue eller TV-stue, sier Håvard. 

Morten Sjemmedal planlegger hyttemodellen Sjemmedalhytta.
Morten Sjemmedal planlegger Sjemmedalhyttas nye arkitektur sammen med arkitekt Håvard B. Olsen.

Tilpasset naturen

Sjemmedalhytta smelter elegant inn i naturen med sin lange, slanke form. 

– Hyttene bygges med naturmaterialer og funksjoner som imøtekommer dagens krav og behov. Sjemmedalhytta representerer vår moderne tolkning av Hallingdals støler, ikke en ren kopi av fortiden. Hyttene kombinerer moderne uttrykk med solid forankring i det tradisjonelle, og er designet for å harmonere med fjellandskapet uten å påvirke naturen for mye. Gjennom hele prosessen har vi hatt stor respekt for omgivelsene. Resultatet er hytter med kjent form inspirert av gamle støler, men med store vindusflater og en planløsning som tilfredsstiller dagens krav, sier arkitekten. 

Dagens vinduer har veldig mye bedre isolasjonsverdi enn før. Det gir en større frihet til å velge store vindusflater. Gründeren og arkitekten har lagt stor vekt på å maksimere utsikten og på å skape intime kroker. På hytta kan man tilbringe hele dagen, og det er derfor viktig å skape soner som muliggjør å nyte både morgen- og kveldssol. Alle de arkitekttegnede hyttemodellene er utformet for å passe inn i de fleste reguleringsplaner. Den rette modellen er tilpasset skrått terreng, mens vinkelhytta passer bedre i mindre bratt terreng. Alle hyttene kan speilvendes og tilpasses tomten. 

– Våre hytter er tegnet med tanke på å unngå større terrenginngrep som fyllinger og skjæringer. De tilpasses naturlig landskapet, og blir en integrert del av området, sier Morten. 

Sjemmedalhytta bygges med saltak, og taket er dekket med torv eller tre. 

– Utviklingen av Sjemmedalhytta kan best beskrives som et nært samarbeid mellom arkitekt og byggmester, der funksjonelle og gjennomførbare løsninger er blitt nøye utforsket. Vårdal Arkitekter har god byggkompetanse, noe som ikke bare resulterer i god design, men også funksjonelle og effektive byggetekniske løsninger, sier Morten. 

Solid håndverk

Sjemmedalhytta setter sin ære i å levere solid norsk håndverk hver gang. Detaljene og løsningene er av stor betydning for hytteprodusenten. Det samme gjelder den gjennomgående høye kvaliteten på materialer, håndverkere og utførelse. 

Stilren og elegant interiør fra Sjemmedalhytta.
Det er stort fokus på kvalitet i både materialer, løsninger og håndverkere.

Hytteleverandøren tilbyr romslige og innholdsrike modeller som likevel har enkelhet i formen, med rene og rette linjer. Langveggen er sammenhengende, med minimale avbrudd, bortsett fra et rent snitt der inngangspartiet elegant er integrert i veggen. Inne i hytta gjentas dette snittet på kjøkkenet, som er stilrent inntrukket og skaper en gjennomtenkt arkitektonisk ramme. 

– Kledningen under taksperrene i gavlen følger taket inne, slik at det skaper en sømløs overgang gjennom vinduene som én stor flate. Dette gir et lett uttrykk i de store, bærende konstruksjonene, sier Morten. 

Stilren og elegant interiør fra Sjemmedalhytta.
Kledningen under taksperrene i gavlen følger taket inne, slik at det skaper en sømløs overgang gjennom vinduene som én stor flate. Dette gir et lett uttrykk i de store, bærende konstruksjonene.

Modellene har store vindusflater som vender mot utsikten. Vindusflatene varmes opp av solen. Sammen med godt isolerte vegger og tak, samt moderne varmesystemer, gjør dette hyttene svært energieffektive. Designet utendørs skaper mange lune kroker, og gir ly mot vær og vind. 

Arkitekttegnet hytte på fjellet – Sjemmedalhytta.
"Sjemmedalhytta 147" er en innholdsrik og flott familiehytte.

– Spesielt på vinkelmodellene finner man mange intime kroker, i tillegg til inngangspartiet som er elegant trukket inn i hytta for beskyttelse mot vind og nedbør. Det over to meter lange takoverbygget på gavlveggen har samme funksjon. Gavlveggen utgjør kanskje den mest iøynefallende karakteristikken ved Sjemmedalhytta, med vinduer fra gulv til tak bundet sammen av en mørk, vedlikeholdsfri fasadeplate. Dette arkitektoniske valget forsterker inntrykket av vinduene. Kledningen under taksperrerne i gavlen følger taket inne og danner en takflate som strekker seg fra stuen og ut over terrassen. Måten gavlen er løst på, viderefører ideen om en stilig og ren arkitektur. 

Arkitekttegnet hytte på fjellet – Sjemmedalhytta.
"Sjemmedalhytta vinkel 150" er en veldig romslig familiehytte med alt på en flate.

Skreddersøm

Dersom du ikke finner en hyttemodell som passer dine behov hos Sjemmedalhytta, tilbyr hytteprodusenten et annet alternativ – skreddersøm. 

– Velger du skreddersøm fra oss, tar vi med oss arkitekten ut på tomta der du skal bygge. Vi lytter til dine tanker, og sammen vurderer vi tomtens egenskaper, solforhold, utsikt, parkeringsmuligheter og uteareal. Deretter jobber vi med planløsningen. Det er viktig å komme fram til en god og funksjonell planløsning som tilfredsstiller dine behov. I slike tilfeller tegner arkitektene en hytte fra bunnen av, skreddersydd etter dine ønsker og tilpasset tomten, avslutter Morten. Uansett hvilken løsning du velger, er Sjemmedalhytta en ekte arkitekttegnet hytte med kjærlighet for design og håndverk.

«Vi tror det er sjelden å oppleve at et byggeprosjekt går så etter planen og uten noen form for problemer, slik vi har opplevd det.»

Siri Foss og Jon-Roar Hoff

Vi vil gjerne vite mer om deg!
Send oss litt om dine ønsker, så tar vi kontakt.

Meld interesse