Skrevet 27. februar 2019

Da familien på fire skulle realisere hyttedrømmen på Geilo, bød tomta på uante utfordringer. Sjemmedalhytta kom raskt med forslag til løsninger — og resultatet har blitt bedre enn familien kunne håpe på.

— Da vi bestemte oss for å lete etter hyttetomt, begynte vi samtidig å se på ulike hytteløsninger og leverandører. Vi falt raskt for Sjemmedalhyttas kombinasjon av gammelt og nytt og måten tradisjoner møter det moderne, forteller Trine og Sjur Gjerde. De er bosatt i Bergen sammen med sønnene på 14 og 16 år.

 

Gode referanser

Etter å ha fått grønt lys fra tidligere kunder av Sjemmedalhytta, bestemte de seg for å sette i gang med prosessen. – Vi var veldig opptatt av at de vi skulle jobbe sammen med kunne stoles på, så referansesjekken hadde mye å si, forteller de. Valget falt på hyttemodellen Tyri, med noen få modifikasjoner. Ei tradisjonsrik hytte med torvtak og tydelig inspirasjon fra gamle hallingstøler, samtidig som store vinduer og luftige rom gir hytta et moderne preg. 

Måtte tegnes om

Da reguleringsbestemmelsene for tomta ble sett nærmere på, møtte de imidlertid på utfordringer. Området i Budalen viste seg å ha klare begrensninger på tillat høyde. Dermed måtte planene om to etasjer droppes. – I praksis måtte hele hytta tegnes om. Sjemmedalhytta og samarbeidspartneren Vårdal arkitekter var veldig fremoverlente og kom med gode forslag til alternativ i denne prosessen. I sum mener vi at vi faktisk endte opp med en bedre løsning enn opprinnelig, sier paret. 

To plan har blitt erstattet med ei hytte i vinkelform, og det planlagte annekset ble plassert som en forlengelse av hytta. Det har gitt familien en lun og innbydende tunløsning.  Også kjøkkenet måtte få en ny utforming da to etasjer ble til én. –  Vi opplevde en veldig god dialog underveis i byggeprosessen. Og til tross for alle endringene klarte Sjemmedalhytta å levere før tidsfristen, forteller Gjerde, som kunne sette nøkkelen i døra i mai 2017. Dette var ett år etter at byggekontrakten ble undertegnet. 

Familiens samlingssted

Hytta smyger seg inn i terrenget på den skrå tomta, med så få skjæringer og fyllinger som mulig, og rundt den er det sådd til med naturlig fjellgrass. Her har familien fått det samlingspunktet de drømte om, som de drar til så ofte de kan.

— Etter å ha reist mye og bodd i Asia noen år ønsket vi et samlingssted for familien, hvor tenåringsguttene kan få tilhørighet før de forlater redet, og hvor de kan vende tilbake som voksne.
Hytta har et boareal på 130 kvm, i tillegg til annekset på rundt 50 kvm, som også har hems. Her kan gjester innkvarteres uten at man trenger å bo oppå hverandre. Tre soverom, gjesterom, to bad og ei lita TV-stue gir totalt hele 19 sengeplasser — og i vinterferien blir det full hytte. 

— Vi ville finne en balanse mellom å ha nok rom til å ta imot gjester, samtidig som det er viktig å kunne være der alene uten at det kjennes for stort. Det føler vi at vi har fått til. Vi har også fått kommentarer fra hyttegjester med byggkompetanse om at det håndverksmessige er svært godt uført. Hytta er blitt veldig bra, og vi stortrives, konkluderer paret.

 

Tekst: Dagny PR
Foto: Sjemmedalhytta

 

Les mer om Tyri her

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.